TERUG
Pastoraat
Veel protestantse pioniersplekken liggen op . de Biblebelt
PKN
Veel protestantse pioniersplekken liggen op . de Biblebelt

Veel protestantse pioniersplekken liggen op ... de Biblebelt

GELOOF
beeld pkn

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaf een update van de kaart van Nederland met al haar pioniersplekken. Dat zijn plaatsen waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe vormen van kerk-zijn. 

Utrecht

Het afgelopen jaar kwamen er twintig nieuwe missionaire initiatieven bij, negen zijn er gestopt. De teller staat nu op ruim honderd missionaire experimenten.

Wie een blik op de kaart werpt, valt het op dat bijna de helft van de pioniersplekken is gesitueerd op de Biblebelt, een brede strook van Overijssel naar Zeeland waar al veel christenen wonen. ‘Fascinerend dat het min of meer in het spoor van de Biblebelt loopt’, twitterde theoloog Jan Martijn Abrahamse, verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede. Zijn vraag duikt vaker op in de sociale media: moet je je missionaire energie stoppen in dit ‘christelijke gebied’? ‘In deze regio zijn er al zo veel kerken.’ Het kaartje kan een aanleiding zijn in gesprek te gaan over pionieren in seculiere regio’s in bijvoorbeeld Noord-Holland of snel ontkerkelijkende gebieden in Brabant en Limburg, vindt Abrahamse,

Martijn Vellekoop, coördinator missionaire activiteiten van de PKN, heeft een logische verklaring voor het flinke aantal pioniersplekken op de ‘bijbelgordel’. ‘Het initiatief tot missionair pionieren komt van onderop, uit de gemeenten. In de steden en het deel van de Randstad dat overlapt met de Biblebelt wonen niet alleen de meeste mensen in Nederland, maar ook veel protestanten. ‘Logisch dat pioniers in hun woonomgeving aan de slag gaan.’

De term Biblebelt zegt volgens Vellekoop relatief weinig over het aantal christenen dat er woont. ‘Er is al sprake van een bijbelgordel als vijf procent van de inwoners op de SGP stemt. Het overgrote deel van de bevolking hoeft dan weinig tot niets met het geloof te hebben. Het is zinvol ook hier te beginnen met pioniersplekken.’ De PKN is in gesprek met gemeenten in ontkerkelijkte gebieden over het opzetten van missionaire plannen.


bron: Ned Dagblad uitgave: 01 febr 2018
bericht nr. 19557 :  geplaatst op 01-02-2018 en 272 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken