TERUG
Kerk en Internet
Pastoor Roderick Vonhögen: ,,Ik podcast niet alleen voor katholieken.’’
rkamersfoort

Pastoor Roderick Vonhögen: ,,Ik podcast niet alleen voor katholieken.’’

Amersfoortse pastoor Vonhögen begon met Starwars en eindigt tussen de kardinalen
Het geloof en de modernste media gaan prima samen

AMERSFOORT - De Amersfoortse pastoor Roderick Vonhögen bewijst dat geloof en moderne media heel goed samengaan.

Hij trekt als een razende reporter door Rome, waar kardinalen stemmen over een nieuwe paus.

Vonhögen gebruikt het modernste medium: podcasting, oftewel radio maken via internet.

Zie ook www.Catholicinsider.com

Geloof en moderne media gaan prima samen
De Amersfoortse pastoor Roderick Vonhögen bewijst dat geloof en moderne media heel goed samengaan. Hij trekt als een razende reporter door Rome, waar kardinalen stemmen over een nieuwe paus. Vonhögen gebruikt het modernste medium: podcasting, oftewel radio maken via internet.

Films, boeken, Mariaverschijningen, paaseieren zoeken, de pausverkiezingen, pastoor Vonhögen grijpt alles aan wat ook maar een beetje te maken heeft met het katholieke geloof. Met zijn radioverslagen op internet biedt hij op zijn website catolicinsider.com een kijkje in de wereld van de katholieke kerk.

Bezoekers van de site kunnen de podcasts (radiouitzendingen via internet) downloaden die hij maakt met zijn minidiscrecorder en een microfoontje. Verhögen: ''Ik wil mensen meenemen op mijn avontuur. Podcasten heeft wel iets van de vroegere radiopiraterij. Iedereen kan radio maken en uitzenden.'' Op zijn bureau prijken een Mariaicoon, de nieuwste iMac-computer, een laptop, een mengpaneel en een microfoon. ''Ik podcast niet alleen voor katholieken. Het zijn mijn belevingen, dus het heeft best een katholieke inhoud. Maar als ik iets niet wil, dan is het preken. Dat soort podcasts zijn er wel, maar werkt bij mij al niet. Dan werkt het bij mensen die niks met het geloof hebben helemaal niet. Ik zoek onderwerpen die mensen boeien en ga daarmee de gelovige diepte in.''

Vonhögen heeft een serie gemaakt over de Da Vinci Code, het populaire boek van Dan Brown waarmee de kerk nogal moeite heeft. ''Ik kon er ook wel tegenaan gaan schoppen en verkondigen dat het allemaal fictie is, maar het is veel interessanter om naar de raakvlakken te kijken tussen fictie en werkelijkheid.'' Zo gaat Vonhögen de film The Exorcist bekijken en dan contact opnemen met een echte exorcist.

''Toen ik pastoor werd, dacht ik dat het afgelopen was met Starwars, computers en vormgeving. Dat het saaie leven zou beginnen. Maar met mijn podcasts kan ik ze combineren.'' Vonhögen is al sinds zijn 12e bezig met computers en heeft een grote passie voor Starwars. Lange tijd heeft hij een van de grootste Starwars- sites gehad met zo'n 20.000 bezoekers per dag. Regisseur George Lucas heeft hem zelfs uitgenodigd te komen kijken in de studio's.

Zijn nieuwe passie, podcasten, is pas anderhalve maand oud. ''Ik heb in Rome gestudeerd en werd door een oud-leraar uitgenodigd voor een congres over kerk en communicatie. Ik had al wel gehoord van podcasten maar ik had geen ervaring. De reis met de metro naar het raam van de paus was mijn eerste onderwerp. Een spannende uitzending omdat het nog maar de vraag was of ik het ging halen.'' Hij zocht er niks achter dat de paus toen niet aan het raam verscheen. ''Maar de volgende dag werd bekend dat de paus naar het ziekenhuis ging. Ik ben met mijn microfoontje het plein opgerend voor de eerste reacties. Kort daarna spong ik een taxi in naar het Gemelli- ziekenhuis.'' Rome leverde Vonhögen nog een gedenkwaardig moment op: hij werd op het vliegveld opgepakt op verdenking van terrorisme.

''Ik besloot een verslag te maken van mijn vliegreis naar huis toen ineens een handje vol beveiligingsambtenaren om mij heen stond. Ik moest meekomen. Maar het ingrijpendst was de nacht dat de paus stierf. Met een brok in mijn keel stond ik op het Sint Pietersplein. Ik had niet verwacht dat het me zo veel zou doen.'' Pastoor Vonhögen kan op plekken komen waar reguliere journalisten niet kunnen komen. Na het overlijden van de paus werd hij uitgenodigd voor de requiemmis. ''Alle kardinalen waren naar Rome gekomen en ik stond tussen ze in. Ik ben handen gaan schudden en op gaan nemen.

Kun je dat maken? ''Soms moet je dingen gewoon doen. Misschien staat de toekomstige paus op mijn opnames.''Podcasting: iedereen zijn radioshow

Podcasting wordt steeds populairer. Het is dan ook zo simpel. Eenieder met een pc kan zelf voor 'zendertje' spelen. Eenieder met een draagbare player kan de shows downloaden en beluisteren, waar en wanneer hij wil. En in tegenstelling tot de gewone radio kan deze show gepauzeerd worden, herspoeld of snel doorgespoeld. En terwijl u bij gewone internetradio aan uw pc gekluisterd bent, bent u hier volkomen vrij. Eigenlijk heeft podcasting de potentie om te doen voor de radiowereld, wat de weblogs gedaan hebben voor de geschreven (en gedrukte) pers. De kost wordt immers tot haast niets herleid, zodat eenieder die iets te zeggen heeft, zijn stem kan laten horen. Met andere woorden: meer stemmen, meer boodschappen vallen te beluisteren. Het aantal mensen die regelmatig "podcasten" bedraagt al meer dan 800 en het groeit nog elke dag. Velen hebben het over gadgets, IT onderwerpen, maar anderen bespreken nieuwe muziek, nieuwe bands, of de laatste ontwikkeleingen in de politiek, films, sport. Er zijn uitzendingen voor allerlei smaken.bron: Amersfoortse Courant uitgave: 19 apr 2005
bericht nr. 2531 :  geplaatst op 19-04-2005 en 9391 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken