TERUG
Kerk en Internet
een nieuwe ípodcastí van het kerkelijk ochtend- en avondgebed, de Lauden en de V
rkamersfoort


UTRECHT - De Utrechtse priester Roderick VonhŲgen lanceerde twee dagen geleden een nieuwe ípodcastí van het kerkelijk ochtend- en avondgebed, de Lauden en de Vespers.

Een podcast is een audiobestand dat automatisch gedownload wordt en op een mp3-speler onderweg beluisterd kan worden. "De belangstelling voor dit getijdengebed in een nieuw jasje heeft me verrast", aldus VonhŲgen. "In twee dagen tijd hebben zich al meer dan 150 mensen geabonneerd, en de aanmeldingen stromen binnen!"
Internationaal
De Utrechtse priester wist met zijn podcast ’The Catholic Insider’ rond het overlijden van Johannes Paulus II en de keuze van Benedictus XVI al een groot internationaal publiek te bereiken, en ook deze nieuwe podcast blijkt internationaal aan te slaan.

"Ik bid het getijdengebed in de podcasts in het Engels, en mensen kunnen het zo heel makkelijk meebidden, zelfs als ze in de auto of bus op weg zijn naar hun werk, en geen getijdenboek voorhanden hebben," aldus Vonhögen. ’Gewone gelovigen’
Met zijn podcast wil de priester gehoor geven aan de oproep van bisschoppen en ook van de paus, om het getijdengebed meer ingang te laten vinden bij gelovigen: "priesters, diakens en religieuzen kennen dit gebed goed, ze bidden het elke dag. Maar voor veel ’gewone’ gelovigen is het nog onbekend. Dus moet je nieuwe wegen zoeken om het onder de aandacht te brengen, en deze is er één van."

"Met deze podcast kan iedereen op een laagdrempelige manier kennis maken met deze vorm van gebed. En de eerste reacties zijn erg positief," aldus Vonhögen. "Zo kreeg ik een email van iemand uit het zakenleven die al verschillende pogingen had gedaan om het getijdengebed een plaats te geven in zijn leven, maar zo’n drukke baan had dat hij er maar niet aan toekwam. Dankzij de nieuwe podcast kan hij het elke ochtend en avond bidden terwijl hij op weg is naar zijn werk."

Praystation
De podcast heeft de naam Praystation Portable gekregen. "Dat is een variant op de naam van een draagbare spelcomputer die Sony binnenkort uitbrengt, de Playstation Portable, waar je ook mediabestanden op kunt afspelen. Mijn slogan is dat je van elke draagbare mediaspeler nu je eigen Praystation Portable kunt maken, gewoon door je op deze nieuwe podcast te abonneren."

"Natuurlijk hoop ik door die naam ook de jonge generatie nieuwsgierig te maken. Die zijn best op zoek naar spiritualiteit, maar zullen niet zo gauw een getijdenboek aanschaffen - waarschijnlijk hebben ze er nog nooit van gehoord!"

De podcast is te vinden op de website van de Catholic Insider: www.catholicinsider.com
bron: RK Nieuwsnet uitgave: 03 jun 2005
bericht nr. 2693 :  geplaatst op 03-06-2005 en 1992 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken