TERUG
Diaconaat
Inloophuis bestaat twintig jaar
Inloophuis Schothorst

Inloophuis bestaat twintig jaar


SCHOTHORST - ‘Inloophuis Schothorst’ vierde zaterdag 14 oktober in de Guido de Brès school zijn twintig jarig bestaan. En initiatief van de kerken in Amersfoort noord om een project voor welkomswerk op te zetten, groeide uit tot een volwaardig inloophuis, van maandag tot en met vrijdag voor een dagdeel geopend.
door Wim Elings
Maandagmorgen, na de festiviteiten, mijmert beroepskracht Trudy Paus voor zich uit over een tweede beroepskracht. Nippend aan haar koffie zegt zij: ,,Al die activiteiten, het nam allemaal zo ’n vlucht in die jaren dat het eigenlijk niet verantwoord is te draaien met maar een beroepskracht. De vrijwilligers kunnen onmogelijk alles opvangen.”

Vrijwilligers

Het begon allemaal heel simpel twintig jaar geleden. Vrijwilligers vanuit de kerken gingen de nieuwe bewoners van de wijk begroeten en lieten hen door middel van een kaartje weten welkom te zijn in de nieuwe wijk. Dat initiatief viel in goede aarde. Zo goed dat al snel duidelijk werd dat er behoefte was aan een eigen ontmoetingsruimte. Wijkbewoners ontmoetten elkaar al wel georganiseerd maar dat was dan in een particuliere woning of bij een grotere activiteit in een school.

Margje en Ton Roos, zojuist teruggekeerd uit Brazilië waar zij zendingswerk hadden verricht, namen op verzoek van de Raad van Kerken het voortouw. Zij waren de pioniers, werkten hard om te komen tot het ‘Inloophuis Schothorst’. Zij hoopten de hand te kunnen leggen op een nog niet gesloopte boerderij maar dat bleek onhaalbaar. Uiteindelijk werd het in goed overleg met de gemeente en de woningbouwvereniging een rijtjeshuis in de Batostraat. Een prima plek, laagdrempelig, in het hartje van de wijk.

Themabijeenkomsten

De gezellige activiteiten daar georganiseerd waren een succes en spoedig werden er ook themabijeenkomsten georganiseerd. Ging het tijdens de koffie over huis en kinderen, tijdens de thema-ontmoetingen sprak men over pittiger zaken zoals bijvoorbeeld de ‘koude oorlog’ en de vrede. Toen Trudy Paus in Schothorst kwam wonen, werd zij een regelmatige bezoekster van het centrum. Maar omdat zij daar zo regelmatig kwam werd zij al snel ingelijfd door het echtpaar Roos en werd zij vrijwilligster. Iets wat menig regelmatige bezoeker overkwam. Maar niet ieder vrijwilliger ging naar de sociale academie in Driebergen, zo wel Trudy. Gestimuleerd door Margje en Ton Roos ging zij daar aan ‘De Horst’ part time sociaal cultureel werk studeren om vervolgens, toen er financieel ruimte was, mee te solliciteren naar een betaalde functie in het inloophuis. En zij werd aangenomen. Dit werk doet zij nu al weer jaren met groot genoegen.

Professioneel

Het inloophuis is inmiddels meer doelgericht en professioneel gaan werken. Zo zijn er nu maaltijdbijeenkomsten en worden contacten onderhouden met organisaties als Riagg, Vrijwilligers Vacature Bank en Trefhorst geïntensiveerd. Met die organisaties werkt men ook samen in de projectgroep ‘Wijk en Psychiatrie’. Het inloophuis ontwikkelde zich geleidelijk tot een niet weg te denken steunpunt in de wijk.bron: De Stad Amersfoort uitgave: 18 okt 2006
bericht nr. 4797 :  geplaatst op 18-10-2006 en 1595 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken