TERUG
Kerkopbouw
Stadsparochies gaan bij elkaar op bezoek
rkamersfoort
‘Te veel naar binnen gekeerd’

Stadsparochies gaan bij elkaar op bezoek

AMERSFOORT - Amersfoort kent vier stadsparochies: Sint Ansfridus, Heilige Geest, Sint Henricus en Heilig Kruis. Allemaal parochies die op zichzelf actief zijn en contact zoeken met kerken van andere denominaties, maar elkaar gek genoeg nauwelijks kennen. Daar moet verandering in komen, vindt men. Zondag gaat men bij elkaar op bezoek.


door Sjaak Pols


Een van de initiatiefnemers is Jacques van de Pas. ,,Rooms-katholieke mensen zijn lange tijd niet gewend geweest om met elkaar over geloofsvragen te spreken. Zo’n zeven jaar geleden zijn we in de Heilige Geestparochie begonnen met zogeheten stamtafelgesprekken, en uit die gesprekken kwam de behoefte naar voren om meer contact te zoeken met de zusterparochies.”

,,Het rare is, dat elke parochie op zich veel geregeld contacten heeft met protestantse kerken in de wijk en meewerkt aan gesprekken met moslims, maar weinig of geen contact heeft met de mensen uit andere parochies in Amersfoort. Daar gaan we dus iets aan doen.”

Van de Pas doet uit de doeken dat er op veel gebieden al een samenwerkingsverband is. Zo is er een gezamenlijk parochieblad, zijn er gezamenlijke kinder- en tieneractiviteiten en rouleren de voorgangers onderling. In 2005 is in De Heilige Geestparochie het plan opgevat om de verschillende parochies in Amersfoort elkaar te laten ontmoeten.

,,Probleem is”, legt Van de Pas uit, ,,dat de vier kerken erg verouderen. De meerderheid van de leden is boven de zestig. Als je bedenkt hoe dat er over een jaar of tien uitziet, begrijp je dat er iets moet gebeuren. Iedereen is uiteraard erg gehecht aan het eigen kerkgebouw, maar we kunnen dit niet ieder voor zich staande houden. Hoe dan wel? Nou, daar gaan we de komende tijd met elkaar over nadenken.”

,,We gaan bij elkaar op bezoek”, vertelt Van de Pas. ,,Het plan heeft de titel ‘Kerken kijken bij elkaar’ gekregen. De ene parochie nodigt de andere uit voor een eucharistieviering, waarbij de ontvangende parochie zichzelf presenteert. We gaan met een open houding, echt als gast, en we laten ons verrassen - zonder vooroordeel of commentaar.”

Dat dit soort zaken met de nodige voorzichtigheid moeten gebeuren, daarvan is Jacques van de Pas zich goed bewust: ,,Er zijn gevallen in Nederland bekend, waarbij fouten zijn gemaakt. Belangrijk is om het met open vizier te doen, om de eigenheid van elke parochie overeind te houden. We zijn ons ervan bewust dat ons kapitaal niet zozeer in de kerkgebouwen zit, maar in de mensen. Elke parochie heeft zo’n 200 vrijwilligers, dat zijn er samen maar liefst 800. Onze toekomst hangt van elkaar af.”

,,Het zal een proces worden van langzaam loslaten en naar elkaar toegroeien. Dat doen we op verschillende manieren. Nu al hebben we op alle tweede feestdagen een gezamenlijke viering. Zo moeten we tot een veel nauwere samenwerking komen. De kerk van later zie ik als een netwerk van actieve groepen in de wijken. We zijn nu eigenlijk alleen aan het overleven, en veel te veel naar binnen gekeerd. We moeten ons afvragen wat wij als katholieken Amersfoort te bieden hebben.”
bron: De Stad Amersfoort uitgave: 10 nov 2006
bericht nr. 4939 :  geplaatst op 10-11-2006 en maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken