TERUG
Spiritualiteit
Sfeervolle vroege Vrouwevaert
rkamersfoort

Sfeervolle vroege Vrouwevaert
Stilstaan bij het verhaal van Geertje Arens uit Nijkerk
AMERSFOORT – Zaterdagmorgen 19 mei 2007, 07.20 uur, langzaam stroomt de Oud-Katholieke kerk St.Georgius aan het Zand vol. Op dit vroege uur zal het eerste deel van de Heilige Mis in deze kerk gecelebreerd worden.door Wim Elings

Dan zal de Vrouwevaert, de bedevaart ter ere van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, volgen. Om vervolgens het tweede deel van de dienst in de Rooms-Katholieke kerk St.Franciscus Xaverius te vieren. De klanken van het koor van de St. Anfridus kerk onder leiding van Frits Klostermann vullen de ruimte. Stipt 07.30 uur spreekt Frank Sieraal, secretaris van het Gilde van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, zijn welkomswoord uit.
In de kerk zijn een honderdtal gelovigen aanwezig waaronder de emeritus bisschop van de Oud- Katholieke Kerk Mgr. Glazemaker en enkele priesters. ,,Het is opmerkelijk”, zegt Sieraal, later, ,,dat het aantal aanwezige jongeren weer toeneemt.”

In de H. Mis wordt voorgegaan door pastoor Grete Verhey en emeritus priester Jan de Froe. Wie kent niet het verhaal van Geertje Arens uit Nijkerk? Een eenvoudig boerenmeisje dat het verlangen had in het klooster te gaan. Bij haar intrede kreeg zij van haar ouders een Maria beeldje mee, voor in haar kloostercel. Een beeldje wat Geertje niet mooi vond. En op weg naar Amersfoort, uit angst uitgelachen te worden door haar medezusters om dat lelijke beeldje, liet zij het beeldje in de stadsgracht van Amersfoort ‘vallen’. Grietje Ghijse die bij die stadsgracht woonde droomde tot drie maal toe dat zij een Mariabeeldje uit het water moest halen. Volgens de legende haalde Grietje na haar derde droom met behulp van een emmer het beeldje uit het water en gaf het aan haar biechtvader Pater Jan van Schoonhoven.

Natuurlijk vertelde zij hem het verhaal van haar drie dromen. Pater Jan gaf het beeldje een ereplaats in zijn huis. Het beeldje was nog maar nauwelijks in de kapel of er gebeurde wonderbaarlijke dingen. Zo wonderlijk dat zij in het ‘Mirakelboek’ genoteerd werden. Maria wilde kennelijk in Amersfoort vereerd worden en al spoedig werd het beeldje door de gelovigen in processie naar een ereplaats in de kapel overgebracht. Dat was dus eigenlijk de eerste Vrouwevaert. Na het eerste deel van de kerkdienst begint de jaarlijkse Vrouwevaert, een stille bidtocht, dit jaar in het kader van ‘Meer dan 1000 jaar christendom in Eemland’. Stil biddend lopen de pelgrims om de binnenstad richting Plantsoen-Noord, bij de beek, waar een plaquette in de stadsmuur is aangebracht. Secretaris Sieraal gaat daar voor in gebed.

Vervolgens zetten de stoet zich weer in beweging om te eindigen in de St. Franciscus Xaverius kerk waar de kerkdienst zal worden voltooid. Na de H.Mis is er koffie en krentenbollen. Gesprekken komen op gang.

Mevrouw Meijer vertelt: ,,De meeste mensen zijn gemotiveerd door Mariaverering, veel mensen vinden daar voldoening in.” De heer en mevrouw Hilhorst zijn uit Eemnes gekomen. ,,Om uit de processie inspiratie te putten.” Deze zaterdag is voor hen mooi begonnen.


bron: De Stad Amersfoort uitgave: 25 mei 2007
bericht nr. 5852 :  geplaatst op 25-05-2007 en 3012 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken