TERUG
Tentoonstelling
Expositie in de Heilige Geestkerk
Heilige Geest

Expositie in de Heilige Geestkerk
AMERSFOORT - Leni Greeve publiceerde een bundel gedichten ‘Dal der Bronnen’, die ze combineerde met haar aquarellen; tekst en beeld vormen een geheel. Na de middelbare school studeerde ze sociale geografie, maar haar liefde voor poëzie en schilderen, die ze al jong ontwikkelde, bleef. Ze volgde de driejarige cursus kunstzinnige vorming ‘Wanja’ en aansluitend een opleiding voor kunstzinnige therapie aan de academie ‘De wervel’. Na de dood van haar man is ze gaan dichten.

door Ellen de Jong<br>

Wat is er eerst, het beeld of de tekst?

,,Soms heb ik een schilderij en maak daar een gedicht bij en andersom. Waarom aquarel? Ik vind het een heerlijke vorm van werken, het is zo transparant en je kan er zo lang mee verder gaan. Als je zegt dat je aquarelleert ben ik altijd bang dat mensen denken dat ik van die vage bloemen maak. Van die hele lichte met veel wit. Je ziet dat het niet zo is.” Leni’s aquarellen zijn zowel in pasteltinten als felgekleurd. Vaak abstract maar ook met mensfiguren. Altijd in harmonie.

 

,Van binnenuit ontstaat er iets, ik heb nooit van tevoren iets van: ik wil dit of dat schilderen. Ik schilder intuïtief. Welke kleuren ik gebruik hangt van mijn stemming af en wat het gedicht van me vraagt of wat in het schilderij naar voren komt. Ik ben eens met geel begonnen, maar geel alleen geeft geen vorm en ik dacht: ik doe er heel donkerbruin bij zodat de vorm zichtbaar kan worden. Ik moet dan nog door veel chaos heen voor het af is. Mijn schildermaatjes zeggen wel eens: het is nu toch wel klaar, maar voor mijn gevoel is het dat nog niet.

Uiteindelijk werd het een heel donker schilderij met twee kruizen erin en dat was juist in een periode van afscheid nemen. Dat ik van binnen naar buiten schilder heeft als resultaat dat er uiteindelijk vaak iets uitkomt van wat mij op dat moment bezighoudt. Soms heb ik eerst een titel, zo kwam ‘De toorn van God’ eens naar boven en dan denk ik : Leen, kom op, wat een groots onderwerp. Ik probeer het dan los te laten maar dat lukt niet, het schilderij komt er, ik heb kennelijk niet zoveel in te brengen.”

In de loop de tijd ging Leni fellere kleuren gebruiken. Een buurvrouw zei eens tegen haar: vroeger was je altijd gekleed in pastellen, en pas zag ik je in helemaal rood fietsen. ,,Dat klopt, mijn werk is evenals mijn kleding kleurrijker geworden, ik denk dat ik qua kleur steeds meer uit de verf gekomen ben.”<br>Haar aquarel ‘Stemwerk’ met gedicht en ‘Verlangen’ met tekst hangen zusterlijk naast elkaar in de stille kerk. ‘Verlangen’ heeft veel rood in zich, een kleur die Leni zeer lief heeft. Haar dichtregels sluiten hierbij naadloos aan.

Mozartweg 54, tot 28 september, dinsdag, woensdag,donderdag van 10.00-12.00 uur. Zondag vóór en ná de dienst van 11.00 uur, in de ontmoetingsruimte.


bron: De Stad Amersfoort uitgave: 05 sep 2007
bericht nr. 6207 :  geplaatst op 05-09-2007 en 1365 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken