TERUG
Radio en TV
Wonderboy van ‘t Vaticaan
rkamersfoort

Wonderboy van ‘t Vaticaan
Podcastpriester Roderick Vonhögen pakt internationale prijzen

De Nederlandse pastoor Roderick Vonhögen (39) is de wonderboy van het Vaticaan en het world wide web. Voor zijn internationale ontbijtshow, The Daily Breakfast, ontvangt hij eind deze week de Peoples Choice Podcast Award, de Oscar voor de beste religieuze podcast (radio & video).
Daarnaast is Father Roderick ook nog eens een hartstochtelijk gamer. Godcasten met de Nintendo DS, de Xbox 360, de ‘PrayStation Portable’ en de Bijbel binnen handbereik.


door Peter Viering

Voor duizenden katholieke fans geldt Father Roderick uit Amersfoort als de virtuele vertolker van spirituele zaken. iPod-bezitters, internetsurfers en videogamers dwepen al een tijdje met Rome’s hipste movie-, game- en travelhost. Zijn Engelstalige reisverslagen zijn altijd weer even sprankelend en boeiend. Of hij nou een bezoekje aflegt aan het carnaval in Breda, fietstochtjes onderneemt door het oude Rome of per taxi - ‘kijken of ik King Kong op het dak zie’ - langs bekende filmlocaties in New York scheurt. Datzelfde geldt ook voor zijn filmbesprekingen (van Pirates of the Caribbean tot Harry Potter), waarin hij steevast iets diepzinnigs en origineels te melden heeft. Om nog maar te zwijgen van zijn gamereviews. Vonhögen kent elk spel van binnen en buiten. Van Zelda’s Twilight Princess tot de bolides van wijlen Colin McRae.

Rodericks recensies van films en videospellen zijn een inspiratiebron voor de internationale scene, gelovig of niet. Ze genieten elke dag vanachter hun pc van de door de hemel gezonden etherpiraat die op zijn balkon in Amersfoort vrolijk aan zijn kabelkastje staat te knutselen. Ze bewonderen hun technoprediker als die in het vliegtuig naar NY-City op z’n Nintendo DS speelt, of in Rome in zijn favoriete ijsje hapt. Nogal wiedes dat het Vaticaan soms moet slikken om alle rare fratsen waar Roderick het patent op lijkt te hebben. De titel enfant terrible past hem ginds waarschijnlijk net zo goed als die van wonderboy. “Ach, ik ben maar een eenvoudig pastoortje uit Amersfoort”, biecht hij aanbiddelijk op vanaf zijn weblog.

Maar naast genoemde kwaliteiten is ‘s werelds bekendste podcastpriester vooral ook geliefd om de eigenzinnige manier waarop hij met religieuze en serieuze gevoelskwesties omspringt. Die van de zijne, de roomskatholieke, in het bijzonder. Fast food for the soul zou hij volgens sommigen verkopen, maar dat ligt toch net iets genuanceerder. Op een bijeenkomst van Blognomics zei hij: “Geloven bestaat uit het delen van dingen. 

De kerk is een 2000 jaar oud instituut dat nog aan een heleboel moet wennen.”
Vanuit zijn studiootje in Amersfoort (bisdom Utrecht) bereidt Vönhogen elke dag zijn ontbijtshow voor. De vlag waaronder hij opereert is Star Quest Production Network (SQPN), een bedrijfje waarvan hij ceo is.
De Daily Breakfast is een Engelstalige weblog die je kunt downloaden en vervolgens overzetten naar je iPod of mp3-speler. De meeste afleveringen zijn ook doorgelinkt naar YouTube.

Behalve zijn eigen show vallen dit jaar tussen de kookprogramma’s, comedies, fitness- en mature-programma’s ook twee andere katholieke programma-onderdelen in de prijzen: de podcast-uitzendingen van de Catholic Rockers en die van de PrayStation (dagelijkse gebeden te beluisteren op je mobiel). In alle drie de onderdelen heeft Roderick op een of andere manier de hand. Je kunt ze vinden op
www.sqpn.com.


Een paar uur voordat hij in het vliegtuig naar Amerika springt om drie eerste prijzen (de zijne en die van zijn collega’s) te incasseren, belt hij me vrolijk op. “Er komt nog een vierde prijs bij. Die van de sportiefste podcast, gemaakt door een katholieke hardloper!”

Vonhögen over zijn missie: “Kardinaal Simonis zei een keer tegen mij: ‘Wij hebben een boodschap, maar de antennes staan allemaal de verkeerde kant op. Ze zijn gericht op Radio 538’. Toen zei ik tegen hem: loop dan even om. Dan zie je wat wij doen. Je zult zelf ook in beweging moeten komen. Het geeft misschien even een cultuurshock. Maar als alle nieuwigheid er vanaf is, komt de kwaliteit vanzelf in zicht. Media maken is een vak. De techniek zelf is niet zo ingewikkeld. Gewoon radio met een apparaatje.”

Meneer pastoor kan het mooi zeggen; hij is een echte humorist. Zo één die zich onlangs door een van de beste animators ter wereld, Luis Escobar, grijnzend liet vereeuwigen als cartoonfiguur. Met zijn aanstekelijke Amerikaanse knauwaccent en guitige hoofd doet hij hiervan op onnavolgbare wijze verslag in de aflevering Fr. Roderick meets Homer Simpson. Stripheld, pretpastoor, hardcore gamer, filmkenner, Godcaster... Wil de echte Roderick Vonhögen opstaan?

 


bron: Intermediair uitgave: 28 sep 2007
bericht nr. 6339 :  geplaatst op 29-09-2007 en 2208 maal gelezen


Geen gerelateerde berichten
Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken