TERUG
Organisatie
Parochies Amersfoort bundelen krachten
rkamersfoort

Parochies Amersfoort bundelen krachten
AMERSFOORT - De zeven rooms-katholieke parochies van Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen gaan voortaan samen verder. Tijdens een feestelijke vesperviering in de St. Franciscus Xaveriuskerk op donderdag 24 januari om 20.00 uur ondertekenen de parochies hiertoe een samenwerkingsovereenkomst.

 Door de krachten en unieke gaven en talenten van de verschillende gemeenschappen te bundelen, hoopt het samenwerkingsverband op nieuw élan voor de toekomst.


,,De parochies van Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen hebben een rijke en veelkleurige geschiedenis", zegt pastoor Hans Pauw (39). ,,In en rond Amersfoort werken katholieken al meer dan 1000 jaar samen om het evangelie gestalte te geven in woord en daad. Met het nieuwe samenwerkingsverband hopen we dat ook in de toekomst te kunnen blijven doen."


Nieuwe energie
Door de samenwerking komt nieuwe energie vrij om op een goede manier in te spelen op de vragen en noden in de samenleving. ,,De eigenheid van iedere parochie is daarbij erg belangrijk", vindt Marianne van Tricht, teamleider van het nieuwe pastorale team dat voor het geheel van de samenwerkende parochies is gevormd. ,,Er is in de stad en in de omgeving heel veel aan het veranderen. Mensen doen tegenwoordig op allerlei verschillende manieren een beroep op de kerk. Geen parochie of pastor kan daar op zijn eentje altijd meer antwoord op geven. We hebben elkaars unieke gaven en talenten daarom hard nodig."
,,Bij de ene geloofsgemeenschap ligt meer de nadruk op diaconie, bij een andere op catechese, jongeren of oecumenische activiteiten", aldus Marianne van Tricht. ,,Zo krijgen de geloofsgemeenschappen een eigen profiel en kunnen ze elkaar aanvullen."


Toekomstplannen
De samenwerking tussen parochies wordt in het beleid van het aartsbisdom Utrecht sterk aangemoedigd. "We kunnen de vele uitdagingen waarvoor we staan alleen aan als we het samen doen," schrijft het bisdom in zijn beleidsmap 'Op weg naar Missionaire geloofsgemeenschap-pen'. 

Ook in het Amersfoortse samenwerkingsverband wordt intensief nagedacht over het beleid voor de nabije toekomst. Hoe kunnen de nieuwe bewoners van Vathorst betrokken worden? Wat kunnen parochies doen om de eenzaamheid onder ouderen te bestrijden? Hoe kunnen ze jonge ouders ondersteunen bij de geloofsopvoeding van hun kinderen? Op welke manier kunnen ze zoekende mensen verdieping en inspiratie bieden?

Om op dit soort vragen een antwoord te vinden hebben de zeven parochies vorig jaar het project 'Binnenste buiten' gestart, waarin onder leiding van Henk Brussel een pastoraal beleidsprogramma wordt ontwikkeld. 

Vertrouwen

,,We staan met z'n allen voor een geweldige uitdaging om als katholieke gemeenschap nieuwe wegen te zoeken om de boodschap van Jezus Christus verder uit te dragen in onze stad en in onze streek", aldus pastoor Hans Pauw, ,,want hoewel er natuurlijk organisatorisch heel hard gewerkt wordt, gaat het uiteindelijk om de inhoud. De boodschap van Gods liefde voor alle mensen moet worden doorverteld in de toekomst. Als ik zie hoeveel bezieling, enthousiasme en creativiteit er leeft in onze parochies en binnen het pastorale team, dan denk ik dat we die toekomst vol vertrouwen tegemoet mogen gaan!"

 

 bron: Intermediair uitgave: 22 jan 2008
bericht nr. 7014 :  geplaatst op 22-01-2008 en 2009 maal gelezen


Gerelateerde berichten


Opties
Deel dit bericht met uw vrienden op sociale media

    Facebook   Bericht afdrukken  Bericht afdrukken